Burn-out begeleiding

Burn-out is geen ziekte maar een eind van een proces. Een proces waarbij iemand zoveel van zichzelf heeft gegeven dat hij/zij opgebrand is.
Burn-out is het eind van een proces waarin je teveel onder druk hebt gestaan. Toch krijgt niet iedere werknemer die hetzelfde werk doet in dezelfde organisatie te maken met een Burn-out. De manier waarop je als persoon omgaat met werkdruk, verantwoordelijkheden, je eigen arbeidsethos en de manier waarop je je gewaardeerd en gehoord voelt speelt een belangrijke rol in het proces dat vooraf gaat aan de Burn-out.
Tijdens het proces raak je steeds meer vermoeid. Hierdoor gaat het concentratievermogen achteruit. Er sluipen foutjes in je werk. Hierdoor kan je zelfbeeld in het gedrang komen. De meeste mensen die gevoelig zijn voor Burn-out gaan dan nóg beter hun best doen om het goed te doen. Dit kost extra energie en dus neemt de vermoeidheid toe. De vicieuze cirkel is compleet. De reacties uit de omgeving veranderen; daar waar je altijd voor werd gecomplimenteerd verandert in negatieve feedback van je leidinggevende of collega’s. Dit kan gevolgen hebben op je zelfbeeld waardoor de neerwaartse spiraal verder wordt gevoed.

Het proces dat vooraf gaat aan een Burn-out is vergelijkbaar met een auto die maar door blijft rijden op de reservetank. Als je niet gaat tanken kom je letterlijk langs de kant tot stilstand. Je kunt niet meer deelnemen aan het verkeer. Met het vele doorzettingsvermogen dat je altijd al hebt gehad, loop je naar de dichtstbijzijnde benzinepomp. Je kunt een jerrycan benzine meenemen. Loopt terug en gooit die paar liters in je tank. Je bent blij dat je weer even gas kunt geven, maar je rijdt nog altijd op reservebenzine!
Je zult begrijpen dat de tank eerst weer goed gevuld moet worden om langdurend te kunnen blijven rijden. Zo werkt het met een Burn-out ook. Mensen die Burn-out zijn, komen ook letterlijk buiten spel te staan. Je leeft van weekend naar weekend en kunt ook in het weekend niet meer voldoende bijtanken om op krachten te komen. Toch ga je als gedreven en plichtsgetrouwe werknemer naar je werk. Nog maar een weekje buffelen. Je voelt je verantwoordelijk voor de taken die je hebt, ziekmelden zit niet in je systeem, bovendien heb je geen koorts en dus ben je niet ziek. Doorzetten! Dat woord ken jij als geen ander.
Maar de Burn-out slaat toe. Je kunt niet meer! Als een spartelende vis op de steiger, lig je daar te vechten tegen deze ondergang. De ene uitputtingsslag wordt hiermee gevolgd door de volgende.

Wat ga je doen? Blijf je spartelen op die steiger met als doel terug te keren naar die grote oceaan met haaien die zorgen voor een enorme emotionele druk om voor je leven te vechten of laat je je vangen? Heb jij het lef je te laten vangen om tijdelijk te verblijven in subtropisch aquarium waar je energie mag tanken, met als doel je daarna te laten uitzetten in de Waddenzee? Een prachtig natuurgebied met zeehonden en vele uitdagingen die je tot nu toe hebt gemist omdat je in de oceaan voor je leven aan het vechten was.

Burn-out zijn is pittig. Burn-out raken is nodig om tot besef te komen waar je mee bezig bent.
Hierdoor kost een Burn-out tijd. Tijd die nodig is om tot herstel te komen. Burn-out leidt tot nieuwe mogelijkheden en het ontwikkelen van andere vaardigheden.
Dit proces van herstel hoef je niet alleen te doen. Dat heb je al te vaak gedaan. Het is nu je taak om je te laten ondersteunen. Ondersteuning met als doel de balans in je leven terug te brengen.

Counselling in combinatie met EMDR (zie elders op deze site) kan je ondersteunen in dit leerzame proces.