Help, ik heb een puber in huis!

Wanneer er een kindje op komst is, worden de aankomende ouders overspoeld met informatie en gedurende enkele maanden begeleid door het consultatiebureau. Twaalf jaar later niet meer!

De puberteit is voor ouders en jeugdigen vaak geen gemakkelijke periode. Alles wat door de ouders eerder aan de kinderen is geleerd lijkt te zijn verdwenen. Dit fenomeen, dat optreedt bij de jeugdigen gedurende de puberteit, lijdt vaak tot frustraties bij de ouders. Hierdoor kunnen ruzies of discussies ontstaan die vaak lijden tot cumulatieve stress bij ouders en jeugdigen, in plaats van tot een constructieve verbetering.

Het is van groot belang dat ouders leren communiceren met hun kinderen in de puberteit. Deze vorm van communicatie vraagt om essentiële vaardigheden die wél werkzaam zijn tussen ouders en jeugdigen, die anders zijn dan de gebruikelijke communicatievaardigheden tussen kinderen en volwassenen of tussen volwassenen onderling.

Daarnaast is het van groot belang voor de ouders en de jeugdigen, dat zij begrijpen waarom specifiek gedrag dat hoort bij de puberteit optreedt. Deze kennis werkt conflict reducerend en zorgt voor meer begrip van beide kanten.

Ouders kampen vaak met zorgen over het proces waarbij zij de controle over hun kinderen lijken te verliezen, terwijl de jeugdige ervaart dat hij/zij de wereld volledig snapt en echt niet in zeven sloten tegelijk zal lopen. De gevaren van alcohol, drugs, verkeerde vrienden, schoolprestaties, uitgaan, loverboys, internet en ouderverstoting liggen op de loer. Hoe ga je hier mee om? Welke signalen zijn zorgelijk en welke niet? Is je angst terecht of zie je spoken omdat je niet snapt hoe de hersenen van een puber werken? Hoe communiceer je optimaal met een puber?

Wil je antwoord of bovenstaande vragen, neem dan deel aan deze cursus “Help, ik heb een puber in huis”.

Programma:

  • De psychologische aspecten van de puberteit
  • De communicatiestijlen die werkzaam zijn tussen ouders en pubers
  • De gevaren van de puberteit
  • De jeugdige geeft tips

De cursus wordt geleid door Lotte Doornbos. Zij is naast haar werk als therapeut ook familie mediator en bijzondere curator in jeugdzaken voor Rechtbank Noord-Holland.

Is je interesse gewekt, schrijf je dan in, door je aan te melden:

Cursusdata Wo. 18 september | 25 september | 1 oktober | 8 oktober
Tijd 19:00 – 21:00 uur
Locatie Drs. F. Bijlweg 5, Den Helder
Kosten € 150,- per gezin* (incl. koffie/thee/frisdrank)
Aanmelden via loes@counsellingnoordholland.nl
06-13144302

*gezin= maximaal twee opvoeders + max. 2 jeugdigen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Indien er meer dan twee jeugdigen in het gezin zijn die willen deelnemen, dan zal er een meerprijs van € 35,00 per kind worden berekend.


Op deze cursus zijn de algemene- en aanvullende voorwaarden van Counselling NH van toepassing. Deze zijn terug te vinden onderaan de website.